BHN-BHN:
1 ekor itik | dibersihkan
100ml kicap cair
3 sudu makan serbuk Five Spices | sejenis herba cina
6 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
BHN SOS:
50gm serbuk Five Spices
3 sudu makan kicap
2 sudu makan taucu
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan itik dan kemudian perapkan dengan kicap cair, serbuk Five Spices, bawang merah, bawang putih selama tujuh jam.
2. Setelah tujuh jam, masukkan di dalam ketuhar dan panggang selama 45 minit.
3. Untuk sosnya, campurkan semua bahan dan kacau sebati.
4. Hidangkan bersama itik yang siap dipanggang.
Saiz hidangan untuk: 10 orang
Info chef: Pastikan itik dipanggang menggunakan api perlahan.Ketika itik dipanggang, ia akan mengeluarkan lemaknya.Semakin lama memanggang semakin enak rasa itiknya.
Waktu penyediaan: 7 jam (termasuk waktu perap)
Waktu memasak: 45 minit
Jenis hidangan: Cina Muslim
Keistimewaan: Rasa daging itik yang lemak manis
Jenis penyediaan: Menu utama
Jenis masakan: Itik Panggang
Jenis acara: Tengahari dan malam
Cara memasak: Panggang
Assalam ....
ReplyDeletesalam kenal....minta izin copy paste resepi itik ini ye dik...
assalamualaikum...saya juga minta izin salin resepi ini.
ReplyDelete